Zevkli.ORG  

Geri Dön   Zevkli.ORG > Kültür - Sanat - Tarih - Biyografi - Şiir > FeLsefe

Yeni Konu aç Cevapla

Konu Seçenekleri Modları Göster
Eski 01-11-2010, 08:23 PM   #1
∂ємσкяаt
Özgür Bilinç...

∂ємσкяаt - ait Avatar

Tecrübe Puanı: 963021
Rep Puanı : 192594873
Karizma Derecesi : ∂ємσкяаt has a reputation beyond repute∂ємσкяаt has a reputation beyond repute∂ємσкяаt has a reputation beyond repute∂ємσкяаt has a reputation beyond repute∂ємσкяаt has a reputation beyond repute∂ємσкяаt has a reputation beyond repute∂ємσкяаt has a reputation beyond repute∂ємσкяаt has a reputation beyond repute∂ємσкяаt has a reputation beyond repute∂ємσкяаt has a reputation beyond repute∂ємσкяаt has a reputation beyond repute
∂ємσкяаt - MSN üzerinden Mesaj gönder
Tanımlı Din Değiştirme İhtimali ve Ahirette Fırsat Eşitsizliği.....

İnsanın doğup büyüdüğü , olgunlaştığı sosyal çevrenin , o kişinin dinsel kimliğini belirleyen en önemli unsur olduğu sosyolojik bir gerçektir. Belli bir dinin öğretileriyle , kurallarıyla ve ritüelleriyle büyümüş bir insanın sonradan farklı dinlere ilgi duyması ve bir kıyaslama yoluna gitmesi oldukça düşük bir ihtimaldir. Zaten somut kanıtlara dayalı olmayan bir inanç biçimi olarak dinleri de birbirlerinden mantıklı , nispeten diğerinden daha ikna edici kılan hiçbir özellik yoktur. Bu anlamda istisnalar dışında bir insanın özellikle kutsal kitap , tek tanrı ,peygamber gibi ortak paydalara sahip ve önemli oranda benzerlikler taşıyan 3 semavi din arasında din değiştirme ihtiyacı duyması beklenemez.

Bu sosyal gerçekliğin Tanrı tarafından bilinmeme ihtimali yoktur ki üstelik tarihsel süreçler de bunu doğrular niteliktedir. Böyleyken , cennete sadece müslümanların gidebileceği iddiasıyla, islamın cennet kurgusunda büyük bir fırsat eşitsizliğinin sözkonusu olduğunu görmekteyiz. Çünkü dinsel duyarlılıkları asgari seviyede olan ve büyük suç işlememiş sıradan bir müslümanı cennetlik yapan tek şey müslüman bir ülkede doğmuş olma tesadüfünden ibaretken , aynı karakter yapısına sahip sıradan bir hristiyanın , içinden çıktığı toplumun değer yargılarına ve dinsel kimliğine sırt çevirip ikna kabiliyeti yönünden hristiyanlıktan hiçbir ayırdedici özelliğe sahip olmayan başka bir dine dahil olma gibi cesaret gerektiren , sosyal riskler barındıran ağır bir irade örnegi sergilemesini beklemek adaletli bir tavır olmasa gerek.

Alıntı:
Adnan Hoca , özellikle Yaratılış Atlası adlı muhteşem (!!!) eserinde yüzlerce kere cömertçe gösterdiği gibi kendisi sadece resimlere bakarak canlıları ve fosilleri en ince ayrıntılarına kadar analiz etme yeteneğine sahiptir...
∂ємσкяаt isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 01-11-2010, 08:32 PM   #2
C.evren
Alea İacta Est

C.evren - ait Avatar

Tecrübe Puanı: 8224664
Rep Puanı : 1644868113
Karizma Derecesi : C.evren has a reputation beyond reputeC.evren has a reputation beyond reputeC.evren has a reputation beyond reputeC.evren has a reputation beyond reputeC.evren has a reputation beyond reputeC.evren has a reputation beyond reputeC.evren has a reputation beyond reputeC.evren has a reputation beyond reputeC.evren has a reputation beyond reputeC.evren has a reputation beyond reputeC.evren has a reputation beyond repute
C.evren - ICQ üzerinden Mesaj gönder C.evren - AİM üzerinden Mesaj gönder C.evren - MSN üzerinden Mesaj gönder C.evren - YAHOO üzeri ndenMesaj gönder Send a message via Skype™ to C.evren
Tanımlı

Katılmıyorum sadece müslümanlar girecek diye bişey yok zamanında gelen peygamberlerin tebliğine uyanlar da cennete gidecek.Ama son gelen bunu kaldırmıştır daha güncelidir çünkü ve o zaman bile bozulduğunu biliyorlardı.He bunlar bilinmiyor muydu biliniyordu tabi Ben baktım araştırdım kendimce esasen insanlık sevgi aşk kardeşlik isteyen birinin, müslümanken hristiyan veya yahudi olacağına budist olması gerekir çok güzel bir din çünkü Sonuç olarak yaradan ben akıl verdim demiş düşün taşın kaşın doğru yolu bulacan aga kafanda.Öle yatarak iş olmaz araştıracan yoksa yaşamanın bir anlamı yok (illa inanç olacak demiyorum herşey açısından)..
Tarifin zor ey sevgili
Zamanı yırtmak ne mümkün
Hayalinle buluyor gönlüm teselli
C.evren isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 01-11-2010, 09:55 PM   #3
FaBuLa
Kademeli Uzman Çavuş

FaBuLa - ait Avatar

Tecrübe Puanı: 312499
Rep Puanı : 62498364
Karizma Derecesi : FaBuLa has a reputation beyond reputeFaBuLa has a reputation beyond reputeFaBuLa has a reputation beyond reputeFaBuLa has a reputation beyond reputeFaBuLa has a reputation beyond reputeFaBuLa has a reputation beyond reputeFaBuLa has a reputation beyond reputeFaBuLa has a reputation beyond reputeFaBuLa has a reputation beyond reputeFaBuLa has a reputation beyond reputeFaBuLa has a reputation beyond repute
Tanımlı

Ben C.evrene katiliyorum. Hz.Isaya uyanlarda girecek mesela cennete diye geciyo
Eski 01-11-2010, 10:20 PM   #4
∂ємσкяаt
Özgür Bilinç...

∂ємσкяаt - ait Avatar

Tecrübe Puanı: 963021
Rep Puanı : 192594873
Karizma Derecesi : ∂ємσкяаt has a reputation beyond repute∂ємσкяаt has a reputation beyond repute∂ємσкяаt has a reputation beyond repute∂ємσкяаt has a reputation beyond repute∂ємσкяаt has a reputation beyond repute∂ємσкяаt has a reputation beyond repute∂ємσкяаt has a reputation beyond repute∂ємσкяаt has a reputation beyond repute∂ємσкяаt has a reputation beyond repute∂ємσкяаt has a reputation beyond repute∂ємσкяаt has a reputation beyond repute
∂ємσкяаt - MSN üzerinden Mesaj gönder
Tanımlı

müslüman olmayanlar da cennete girebilir diyenler dinden çıkar , hiç mi okumuyorsunuz araştırmıyorsunuz? sırf cevap yetiştirmek için kendi dininizin temeliyle oynuyorsunuz pes artık...

Alıntı:
“Kim, İslâm’dan başka bir din ararsa, o kimseden bu din asla kabul edilmez ve o, âhirette kaybedenlerden olur.” (Âl-i İmran suresi, 85)

“ALLAH indinde hak din ancak İslâmdır.” (A. İmran 19)

“ALLAH ve Resulüne itaat eden Cennete, etmeyen Cehenneme gider” ( Feth 13)

Alıntı:
Adnan Hoca , özellikle Yaratılış Atlası adlı muhteşem (!!!) eserinde yüzlerce kere cömertçe gösterdiği gibi kendisi sadece resimlere bakarak canlıları ve fosilleri en ince ayrıntılarına kadar analiz etme yeteneğine sahiptir...
∂ємσкяаt isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 01-11-2010, 10:24 PM   #5
FaBuLa
Kademeli Uzman Çavuş

FaBuLa - ait Avatar

Tecrübe Puanı: 312499
Rep Puanı : 62498364
Karizma Derecesi : FaBuLa has a reputation beyond reputeFaBuLa has a reputation beyond reputeFaBuLa has a reputation beyond reputeFaBuLa has a reputation beyond reputeFaBuLa has a reputation beyond reputeFaBuLa has a reputation beyond reputeFaBuLa has a reputation beyond reputeFaBuLa has a reputation beyond reputeFaBuLa has a reputation beyond reputeFaBuLa has a reputation beyond reputeFaBuLa has a reputation beyond repute
Tanımlı

Arkadasim sen dikkatli okumamissinki C.evrenin yazdiklarini. Onun dedigi:

Alıntı:
C.evren´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Katılmıyorum sadece müslümanlar girecek diye bişey yok zamanında gelen peygamberlerin tebliğine uyanlar da cennete gidecek.Ama son gelen bunu kaldırmıştır daha güncelidir çünkü ve o zaman bile bozulduğunu biliyorlardı.He bunlar bilinmiyor muydu biliniyordu tabi

Yani zamaninda Hz.Isaya uyanlarda girecek cennete. Hz.Isa dan Hz. Muhammed gelene kadar olan zaman diliminde hiristiyan olanlar.
Eski 01-11-2010, 11:55 PM   #6
C.evren
Alea İacta Est

C.evren - ait Avatar

Karizma Derecesi : C.evren has a reputation beyond reputeC.evren has a reputation beyond reputeC.evren has a reputation beyond reputeC.evren has a reputation beyond reputeC.evren has a reputation beyond reputeC.evren has a reputation beyond reputeC.evren has a reputation beyond reputeC.evren has a reputation beyond reputeC.evren has a reputation beyond reputeC.evren has a reputation beyond reputeC.evren has a reputation beyond repute
C.evren - ICQ üzerinden Mesaj gönder C.evren - AİM üzerinden Mesaj gönder C.evren - MSN üzerinden Mesaj gönder C.evren - YAHOO üzeri ndenMesaj gönder Send a message via Skype™ to C.evren
Tanımlı

cevap vermeme gerek kalmamış Fabula cevabı vermiş.Aynı şekilde zamanında hz.musayada hz nuha da inanlar cennete gidecek.

Tam bilmiyorum ama cennet ehli 120 saftır 80 safı hz.muhamedin ümmetinden oluşuyormuş.Tabi safın uzunluğu artık ne kadardır bilemiyoruz.Cami baz alırsak yandık

Öbür türlü adeletsizlik olur dostum hz. Muhammedi göremeyen adam cehenneme giderse adam demezmi ne suçum var diye.

Konu dışı olarak Kuranda bazı arkadaşlar ayetlerde geçen "Allah hikmeti dilediğine verir" derler (Ayet tam olarak böyle olmayabilir ama kastedilen anlam aynı).Burda bir çarpıklık var haliyle inanmayan arkadaşlarda ben dilemediği kısımdanmışım diyebilir.Yada farklı kültürlerde yetişmiş kişiler için geçerlidir.Bu konu benim de çok zoruma gitti kabullenemedim.Gittim bir üniv. ilahiyat bölümü tefsirle ilgilenen bir şahısa danıştım.Aynen bir inanmayan biri gibi sordum.Cevaba şaşırdım doğrusu.İyi derece arapça bildiğinden emin olduğum bir kişidir kendisi de.Bazı tefsirlerde dilediğine değilde dileyene olarak geçer orası bazılarında yorum getirilememiş her ikiside geçer dedi.Eski bir kuran getirdi Atatürk'ünde tefsir konusunda desteklediği elmalılı hamdi yazırın mealinde dileyene yazdığını gördüm.

He dersenki neden böyle bir çarpıklık var orasını ben bilemem.O kişinin dediklerini de burda dile getiremem o konuda ama ben tatmin oldum açıkçası.Umarım sizde katılırsınız.
Tarifin zor ey sevgili
Zamanı yırtmak ne mümkün
Eski 01-12-2010, 09:11 AM   #7
neylersin
Astsubay Kıdemli Çavuş

Tecrübe Puanı: 238075
Rep Puanı : 47588975
Karizma Derecesi : neylersin has a reputation beyond reputeneylersin has a reputation beyond reputeneylersin has a reputation beyond reputeneylersin has a reputation beyond reputeneylersin has a reputation beyond reputeneylersin has a reputation beyond reputeneylersin has a reputation beyond reputeneylersin has a reputation beyond reputeneylersin has a reputation beyond reputeneylersin has a reputation beyond reputeneylersin has a reputation beyond repute
Tanımlı

haksizlik filan olmaz.... bence kavram kargasasi icindesiniz.... Islam Din'e verilen son addir!... ismin bir onemi yoktur... soyleki biz muslumanlar Hz Muhammed 'i nasil Allah'in elcisi biliyorsak ondan onceki peygamberleride Hz Musa ve Hz Isa ve Davud'u a Allah'in elcisi bilmezmiyiz...

seizin dediginiz mantikta... sadece muslumanlar gidecek diyip diger dinleri farkli algilarsaniz o zaman Hz Isa ve Musa yida peygamberden saymazsiniz...yine dinden cikmis olursunuz... Oysaki Sadece Muslumanlar girecekten maksat belkide sudur...

sozum ona 3 dini ele aldigimiz zaman sirasiyla uzerinden gecelim.. Bir agac dusunelim.. Hz Musa ile tohumu attik agacin govdesi cikti.. Musa dogru yola iletti ama insalar yine sapitti... sonra Hz Isa geldi... bu noktada agactan bir dal cikti... Musa'dan sonra Isa'yi kabul etmeyenler simdi yahudilik dedigimiz asil dinden sapmis adamlardir... dal govededen ayrildi kendi basina uzadi.. ama varacagi yer hic bri yerdir... Isa govdeden devam etti... sonra isa gitti insanlar yine sapitti... Allah'in Selami uzerine olsun Hz Muhammed Mustafa ( S.A.V) geldi govdeyi devam ettirdi ve agacin en tepesine cikardi ama Isa'dan sonra muhammed'i kabul etmeyenler yine bbir dalla goveden ayrildir kendi baslarina gitti oda Hristiyanlik oldu...

Yani Islam.. Din'e verilen son addir... Isimleri cikartirsan Din'e ister hristiyanlik, ister yahudilik, ister islam ister baska birsey de.. Din agacin govdesidir... tekdir..birdir! .. Son ismide Islam'dir!

dikkat edin tevrattan sonra incil geldi tevrat tan daha icerikliydi.. incilden sonra kuran geldi ikisindende daha icerikliydi.. kuran'daki ayettende anlasilacagi gibi bu kitaplar Allah katindaki bir ktiaptan bir parcadir.. simdiye akdar inmis en buyuk parcasida Kuran'dir...

yani anlatmak istedigim,misal musa devrinde dogan bri adam, musayi izler sonra isayle devam edip muhammedle kurtulur... isa geldikten sonra isa yi inkar edip musa diye tutturursa zaten maksadini sapitmis olur.. dinden cikar...cunku zaten Isa Musa'nin devamidir... Musa da Isa'da Muhammed'te ayni donemlerde gelselerdi hepsi bir agizdan Kuran uzerinden cagirirdi Allah'a...o durumda hangisinin yolundan gidersen git... cenneti bulurdun zaten

Ama arkadasimizinda belirttigi gibi su anki hristiyanlik icinde dogup buyuyenler sosyolojik acidan cevresi ailesi annesi babasinin ogrettiklerini en dogru bilirler... bu yuzdendir ki din'de belli bir yasa kadar cocugun gunahlari annesiin babasinin boynundadir.. cocuk kendi kararlarini verebilecek akla ve sevieyeye ulastigi zaman dogru yolu bulmak icin caba gostermeli ve Allah'in izniyle su an ki adiyla Islam dedigimiz tek ve gercek din'i bulmali Allaha' yaklasmalidir... o yuzden dir ki sornadan musluman olanlarin o ana kadarki gunahlari sifirlanir... zaten agacin govdesinden dogupta bos dallara sapanlarin vay haline...

Ama en dogrusunu Allah bilir...

Konu neylersin tarafından (01-12-2010 Saat 10:01 AM ) de değiştirilmiştir.
neylersin isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 01-12-2010, 02:51 PM   #8
avcıoğlu
Tümgeneral

avcıoğlu - ait Avatar

Tecrübe Puanı: 5059920
Rep Puanı : 1011953181
Karizma Derecesi : avcıoğlu has a reputation beyond reputeavcıoğlu has a reputation beyond reputeavcıoğlu has a reputation beyond reputeavcıoğlu has a reputation beyond reputeavcıoğlu has a reputation beyond reputeavcıoğlu has a reputation beyond reputeavcıoğlu has a reputation beyond reputeavcıoğlu has a reputation beyond reputeavcıoğlu has a reputation beyond reputeavcıoğlu has a reputation beyond reputeavcıoğlu has a reputation beyond repute
avcıoğlu - MSN üzerinden Mesaj gönder
Tanımlı

Konunun başka bir yönüne değinmek istiyorum. Aslına bakarsanız yapılan haksızlık küçücük bir çocuğun beynine din enjekte etmektir. Şayet çocukların düşünceleri belli bir yaşa kadar yönlendirilmese ve kendi haline bırakılsa bu üç dinin hiçbirini de mantıklı bulmayacak ve tercih etmeyecektir. Bakın Schopenhauer bu konuda ne diyor:
Dünya, 15 yaşından küçük çocuklara din dersi vermeyecek kadar dürüst olursa, belki o zaman ona umut besleyebiliriz.
ve
Her şey dinin yanında: vahiy, kehanetler, hükümetin koruması, en yüksek değer ve tanınmışlık... ve hepsinden öte, doktrinlerini çocukluğun körpe çağında zihne kazıma, dolayısıyla neredeyse doğuştan gelen fikirler gibi görülmelerini sağlama şeklindeki paha biçilmez ayrıcalık.

Konu avcıoğlu tarafından (01-12-2010 Saat 02:53 PM ) de değiştirilmiştir.
avcıoğlu isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 01-12-2010, 03:39 PM   #9
neylersin
Astsubay Kıdemli Çavuş

Tecrübe Puanı: 238075
Rep Puanı : 47588975
Karizma Derecesi : neylersin has a reputation beyond reputeneylersin has a reputation beyond reputeneylersin has a reputation beyond reputeneylersin has a reputation beyond reputeneylersin has a reputation beyond reputeneylersin has a reputation beyond reputeneylersin has a reputation beyond reputeneylersin has a reputation beyond reputeneylersin has a reputation beyond reputeneylersin has a reputation beyond reputeneylersin has a reputation beyond repute
Tanımlı

Alıntı:
avcıoğlu´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Konunun başka bir yönüne değinmek istiyorum. Aslına bakarsanız yapılan haksızlık küçücük bir çocuğun beynine din enjekte etmektir. Şayet çocukların düşünceleri belli bir yaşa kadar yönlendirilmese ve kendi haline bırakılsa bu üç dinin hiçbirini de mantıklı bulmayacak ve tercih etmeyecektir. Bakın Schopenhauer bu konuda ne diyor:
Dünya, 15 yaşından küçük çocuklara din dersi vermeyecek kadar dürüst olursa, belki o zaman ona umut besleyebiliriz.
ve
Her şey dinin yanında: vahiy, kehanetler, hükümetin koruması, en yüksek değer ve tanınmışlık... ve hepsinden öte, doktrinlerini çocukluğun körpe çağında zihne kazıma, dolayısıyla neredeyse doğuştan gelen fikirler gibi görülmelerini sağlama şeklindeki paha biçilmez ayrıcalık.
din cocuga yanlis ogretildigi zaman soylediklerinizin ilk kismina yani cocuklara din enjekte edilmemesine katiliyorum.. kendi kendine arastirdiginda mantikli bulurmu bulmazmi orasi tartisilir.

ama din dogru ogretildigi zaman yani Allah korkusuyla degil Allah askiyla asilandigi zaman soylediklerinize katilmiyorum... cunku din dogru ogretildigi zaman bence cocukta olumlu bir etki yaratacaktir... mesela kendine zarar verici seylerden (ornek uyusturucu) uzak tutar, disiplini ve saygiyi ogretir, arkadas secimlerinde daha iyi olur ama yaratilanida sever, yaradandan oturu ve bunun gibi bir cok sey...

inanc meselesine gelince zaten ne kadar asilasanizda herkes gibi bir muddet sonra oda herseyi sorgulamaya baslicaktir , sorularinin cevabini bulabilirmi , onu tatmin edermi etmezmi inancini terketmeyemi yoksa daha saglam baglanmayami, mantiklimi degilmi onada bence annesinden nefret eden kotumser felsefesiyle unlu Schopenhauer ( ki bu kisi bir din sayilan budismle de yakindan alakalidir yalnis hatirlamiyorsam) degil kendisi karar verecektir...

Tabii ben bunlari soylerken kendi tecrubemden soyluyorum, ben yurtdisinda yetistigim icin hic bir din baskisi altinda bulunmadan yetistigim icin kendi arastirmalarimla 16- 17 yaslarinda dini tanidim ilk basta biraz tereddutlu olsamda cunku her iki tarafi okuyordum biraz daha derinlestirince arastirmalarimi bana gayet mantikli geldi ve gonul rahatliyla da diyebilirim tum hucrelerime kadar inaniyorum yaradana

ama tabii sizin sorunuzun en dogrusunu cocuk psikolojisinden anlayan uzmanlar yani turkcede yanilmiyorsam pedagoglar bilir.

Konu neylersin tarafından (01-12-2010 Saat 03:54 PM ) de değiştirilmiştir.
neylersin isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Eski 01-12-2010, 05:04 PM   #10
C.evren
Alea İacta Est

C.evren - ait Avatar

Tanımlı

Alıntı:
avcıoğlu´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
ve
Mantıksız olan nedir ?
Tarifin zor ey sevgili
Zamanı yırtmak ne mümkün

Konu Seçenekleri
Modları Göster